Här kommer några tips och tricks med exempel på vackra blommor som de älskar.
Fjärilar och bin minskar i antal och många arter är hotade. Som så ofta när den biologiska mångfalden minskar och naturen trängs undan är det på grund av mänsklig påverkan. Kemiska bekämpningsmedel, ensidig odling och allt färre livsmiljöer är de främsta anledningarna till att många insekter har det svårt idag.
Vi människor är helt beroende av pollinatörernas arbete, det vill säga de insekter som samlar pollen och hjälper till att befrukta alla grödor som sedan blir livsmedel. Bina är de mest kända pollinatörerna, men fjärilar, humlor, skalbaggar och andra insekter är lika viktiga.
Att hjälpa fjärilar och bin få mer livsutrymme är inte bara ett ansvar vi har gentemot naturen utan också en nödvändighet för oss själva. Här följer därför lite tips och inspiration till hur du kan göra din trädgård eller balkong till en oas för bin och fjärilar, och hur du kan boosta deras energi med nektar- och pollenrika växter.
Nektar- och pollenrika blommor
Grunden i att ge fjärilar och bin en hjälpande hand är att erbjuda dem växter som är rika på nektar och pollen. Nedan följer några exempel av olika slag. Tänk på att hellre välja ”gammaldags” växter med enkla blommor än förädlade arter med dubbla blommor, då de senare kan sakna nektar och därmed inte ger den där energiboosten
Ettåriga fjärilsmagneter
Aster, nejlika, luktärt, tagetes, vallmo, blåklint, honungsfacelia, olika väddblommor och sommarmalva är alla vanliga ettåriga blommor som fjärilar tycker mycket om.
Populära perenner (+ kryddörter!)
Rudbeckior, olika floxörter, ljung, kaprifol, prästkrage och lavendel är fina perenna, det vill säga fleråriga, blommor som fungerar bra som fjärilsmagneter, utöver dessa så finns det massor av perenner som våra pollinatörer älskar och behöver redan från tidigt på våren till sena hösten. Ett riktig win-win är att satsa på perenna kryddörter som salvia, timjan, oregano/kungsmynta och mynta – insekterna älskar dem och du har själv glädje av dem i matlagningen
Soligt och skyddat läge bäst för fjärilar
När du planerar växter för fjärilar, tänk på att välja ett soligt och skyddat läge, det vill säga någonstans där det inte blåser så mycket, för där trivs fjärilarna bäst.
Skapa en lång blomsäsong
Planera din oas för fjärilar och bin så att olika växters blomning avlöser varandra: försök skapa en så lång blomningssäsong som möjligt i din trädgård eller på din balkong. Det är faktiskt fullt möjligt att erbjuda pollinerare en energiboost från april till slutet av oktober. Vårlökar som krokus och pärlhyacint och blommor som aubretia och revsuga kan göra hela skillnaden för yrvakna övervintrare i den tidiga vårsolen, medan till exempel kärleksört och höst- eller oktoberaster kan ge näring när det mesta annat sedan länge blommat ut.
Glöm inte nattfjärilarna!
De fjärilar vi i dagligt tal kallar fjärilar är dagfjärilar. Nattfjärilar eller malar finns också, och av många fler arter dessutom. Även nattfjärilar är pollinatörer och de är särskilt förtjusta i blommor som doftar mer nattetid, som till exempel pipört, såpnejlika och nattljus.
Bi-baren är öppen!
Bin, fjärilar och alla andra insekter behöver vatten också, och även det kan ibland vara svårt för dem att hitta. Ett enkelt sätt att hjälpa dem är att sätta ut ett fat eller en grund skål med vatten och lägga i några stenar, kulor eller liknande. Stenarna ska titta upp över vattenspegeln – så insekterna kan landa tryggt och dricka därifrån.
Lycka till med sommarens energiboost till våra ovärderliga pollinatörer/Styrelsen
Foto: Malin Hålenius